TELEMACHUS
Artist:
Jul
2023
All Gallery
טֶלֶמָאכוּס
תערוכת אמני המחזור השני של הרזידנסי בבית הספר "האָטֶלְיֶה"
בהשתתפות: מתיה אורן, רותם אורנשטיין, מיקה איה אזגי, מירב חורב, פריאל עזר ומיכל פרומר
טֶלֶמָאכוּס הוא דמות מיתולוגית המתוארת על ידי הומרוס ביצירתו "האודיסיאה" כנער במעבר בין הילדות לבגרות. טֶלֶמָאכוּס מלווה במסעו הרוחני על ידי חברו של אביו, מנטור, על שמו קרוי הביטוי "מנטור" המתאר ליווי בתהליך למידה והתפתחות.
ברוח זו הוקמה תכנית שהות האמן טֶלֶמָאכוּס, תכנית ללא מטרת רווח בבית הספר לאמנות "האָטֶלְיֶה," שכעת מסכמת את שנתה השנייה. במהלך עשרה חודשים, ששת האמנים והאמניות שנבחרו לתכנית חלקו סטודיו בו פיתחו וחידדו את קולותיהם האינדיווידואליים יחד עם החלפת רעיונות ורשמים. לאורך השנה, קיבלו משתתפי ומשתתפות התכנית סדנאות והדרכות ייעודיות לתכנית וליווי מקצועי והדרכה אישית בידי אמנים/ות בכירים/ות. אנו מתכבדים להציג את תוצרי העבודה של ששת האמנים והאמניות משתתפי התכנית בתערוכה זו.
הציורים של מתיה אורן מתאפיינים בתנועות מהירות והחלטיות שלרוב היא לא צופה את בבואתן הסופית. מהלך צורני אחד מוביל לאחר, הצורות מתחברות שלא במודע לתוצר דמיוני, פיגורטיבי, מעוות ואקספרסיבי שנובע מהפרשנות הסובייקטיבית שלה את המציאות. בנוסף, היא כותבת שירה שבעיניה מבטאת עולם רחב יותר ומשלימה את העולם שבציור. הבסיס לקו האמנותי שלה הוא סבל ופחד ומתבטא בו בעיקר אופן ההתמודדות אך גם חיים שהם לרוב גועשים חיות וחיוניות. העבודות קשות, אך גם מיטיבות לעין הצופה, כנראה כי הן משקפות התמודדות ומאבק עם מציאות חיצונית ופנימית בה רק הציור יכול באופן ארעי ליצור הקלה. מתיה אורן (נ. 1974) חיה ויוצרת בירושלים. בוגרת המחלקה לאמנות בבצלאל (2014). יוצרת בציור, רישום, הדפס רשת ותחריט יבש. הציגה שתי תערוכות יחיד בבית האומנים בירושלים (2017 ו-2019) והשתתפה בתערוכות קבוצתיות.
זוהי השנה השנייה של רותם אורנשטיין ברזידנסי של האָטֶלְיֶה. הסביבה הביתית המשיכה להיות זירת ההתרחשות בציוריו גם בשנה זו. עם זאת, בעוד בשנה שעברה נושאי הציורים נבעו משברי זיכרונות אשר שולבו לתוך התפאורה הביתית באופן סוריאליסטי, בשנה זו נצמד רותם למציאות הנראית לעין ולהשתהות ברגעים שהם לכאורה חסרי משמעות מיוחדת, שאורנשטיין מזהה בהם דיכוטומיה בין שני אירועים שקורים בו זמנית, בסביבות שונות שיש ביניהן מתח. רותם אורנשטיין (נ. 1988) חי ויוצר בתל-אביב. בוגר לימודי אומנות במכללת מנשר לאמנות (2019) והציג בתערוכות קבוצתיות.
מיקה איה אזגי מתארת בציורי שמן על בד נופים מדומיינים או מדומיינים בחלקם. לנופים אופי קטסטרופלי, הם מתארים תופעות טבע עוצמתיות, כמו הרי געש פעילים, קרחונים, מכתשי ענק, בולענים או נהרות של לבה רותחת. אזגי מתעסקת בניסיון התיאור של הנשגבות המצויה בטבע, ונעה על הציר שבין יופי להרס. התהליך היצירתי שלה נובע מתוך עניין וסקרנות ושואף לתאר על המצע הציורי אלמנטים שהם חסרי צורה, כמו אש ועשן, ואת התחושה המועברת אלינו כשאנחנו מתקרבים לאלמנטים אלו. ההתפרצויות ש"יוצאות" על הבד, מלוות את הלך הרוח והנפש של האמנית. כשמצב התודעה משתנה, כך משתנה גם שפת הציור, המרקמים, הצבעוניות והתחושה המועברת. מיקה איה אזגי (נ. 1995) חיה ויוצרת בתל-אביב. בוגרת תואר ראשון באקדמיה לאמנות ועיצוב בצלאל, ירושלים. משנת 2021 חברה בקולקטיב TFR Archive בוינה והציגה בתערוכות קבוצתיות באירופה במסגרת הקולקטיב. אזגי יוצרת בציור, וידאו וסאונד.
במהלך שהותה של מירב חורב ב"טֶלֶמָאכוּס," התהוו פסלי החימר המוצגים לגוף עבודות אחד, והן תוצאה של שחרור התודעה וצלילה אל עולמות פנימיים עמוקים. מתוך הסכמה לתת לדימויים חופש מוחלט להתגלות ולהתהוות בהווה, הם משמשים עבורה, לאחר התגלותם, כמורי דרך אל נבכי הזיכרון הפרסונלי והטרנספרסונלי ואל זיכרונות קולקטיבים ואישיים בהם יצורים אורגניים ובלתי אורגנים הם חלק בלתי נפרד מהחיים עלי אדמות; דימויים עתיקים, שנעלמו בהדרגה מההכרה ולקחו איתם את הקסם, החוכמה והידע. הצורך להציף אותם חזרה אל התודעה נובע מחרדה קיומית על אובדן הדרך והידע, השורשים והעוגן, ומהשאיפה שהתגלותם תעורר ותצית אצל חורב את העוצמה והשקט ללכת בדרכה שלה, כאישה וכאמנית – בביטחון – מוגנת ומודרכת על ידם. מירב חורב (נ. 1966), חיה ויוצרת בתל אביב. סיימה בהצטיינות לימודי אמנות במנשר ב-2015 ומאז מעמיקה את עבודתה בעיקר בפיסול בחומר. הציגה בתערוכות קבוצתיות.
פריאל עזר עוסקת בעבודותיה בתכנים הקשורים במרחב הביתי, באסתטיקות מגורים המושפעות מנוכחות אנושית ובטבע דומם המזוהה עם נשיות, מסורת ותרבות. היא שואבת מתוך הנרטיב המשפחתי שלה: איראן - טוניס - ישראל, ומתוך מציאות החיים הישראלית העכשווית שבה היא חיה. נקודת המוצא המהווה השראה לחלק ניכר מעבודותיה, מבוססת על סדרת צילומים של בית סבתה וחפצים ישנים שנהגה לאגור ולהציב באופן יוצא דופן, במשך שנים רבות. הבית וסביבתו ביטאו סיפור חיים, מסורת מזרחית, אסתטיקה ישראלית, מגע יד נשי ואובססיה - אלמנטים שהם חלק מחיי האמנית ומהווים מניע והשראה ליצירתה עד היום. פריאל עזר (נ. 1989) חיה ויוצרת בפרדס חנה-כרכור. בוגרת לימודי תואר ראשוןB.Ed.F.A מטעם המדרשה לאמנות בית-ברל במסלול מצטיינים (2017). ב-2022 השתתפה בחממת האמנים העצמאיים ביריד "צבע טרי."
בעבדותיה, יוצרת מיכל פרומר רישומי דיו של בעלי חיים ויצורים, הנעים בין מציאות לדמיון. פרומר מקבלת השראה ממגדירי בעלי חיים ובפרט חרקים. הרישומים היוו כמעין מעבדה ניסויית של קומפוציזיות ודימויים בעיקר מעולם החי, כאשר כל יצור קיבל מיקוד משלו, כמו דיוקן. הרישומים נעשו בצורה אינסטינקטיבית ומהירה בפורמטים קטנים כאשר לאט לאט הצטברו להם עשרות רישומים. מיכל פרומר (נ. 1995) חיה ויוצרת בתל אביב. בשנת 2021 סיימה את לימודי התואר הראשון במחלקה לאמנות רב תחומית במכללת שנקר, רמת גן.
Telemachus is a mythological character described by Homer in his work "The Odyssey" as a boy transitioning between childhood and adulthood. Telemachus is accompanied on his spiritual journey by his father's friend, Mentor, after whom the phrase "mentor" describes accompaniment in the learning and development process.
The Telemachus artist residency program, now concluding its 2nd year, was established in this spirit, a non-profit program at the "Atelier" art school. Over ten months, the six artists selected for the program shared a studio where they developed and refined their individual voices and exchanged ideas and impressions. Throughout the year, the program participants received workshops and training dedicated to the program, professional accompaniment, and personal training by senior artists. We are honored to present the work of the six artists participating in the program in this exhibition.